Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Időközi parlamenti képviselő választás Ferencvárosban

2009.01.07

Január 11-én vasárnap a szeptemberben lemondott Gegesi Ferenc helyére új országgyűlési képviselőt választhat a budapesti 12.sz. egyéni vk., vagyis a IX.kerület (Ferencváros) belső része.

Már több mint két hete lejárt a kopogtató cédulák leadásának határideje, de még mindig kapkodhatjuk a fejünket. Szinte minden napra jut egy újabb botrány. Először Dézsi Mihály (MDF) bukott le, első nekifutásra mintegy 150 hamis kopogtató cédulával, de két nap múlva jött a feketeleves, az Állami Nyomda 669-et talált hamisnak. De a hamisító versenyt  az MDF nem tudta megnyerni, megelőzte őket Polgár Tamás (a Tomcat néven elhíresült blogger, aki a Magyarországi Szociális Zöld Párt színeiben szándékozott indulni) kinek több mint 1100 cédulájából csak 13 volt érvényes, azt hiszem ez önmagában világrekord. A MIÉP-es jelölt Agárdi Lászlónak csak 415 hamis szelvényét csípték fülön. Feltehetően  a bíróság mindhárom jelölt-jelöltet felfüggesztett börtönbüntetésre és közügyektől való eltiltásra fogja büntetni, ráadásul mindegyikük mentegetőzése szánalmas volt, cinizmusok felháborító a választópolgárok lenézése miatt.

A fellebbezések után 6 jelölt maradt állva jogerősen (ahogy később kiderült, hogy ők sem teljesen angyalok). John Emese elég jól kezelte Janás Ferenc - SZDSZ kerületi elnök és választási bizottsági tag - lemondatásával (akit a HírTV egyik felvétele buktatott le, hogy szándékában állna bűnös szándékával aláírni a provokátor által behozott üres kopogtató cédulákat, de letolta az "önkéntest", hogy miért nem hozta mellé az értesítőt) a kialakult súlyos helyzetet. Azután a Fideszt vádolták meg, hogy pénzt fizetett a kopogtató cédula  gyűjtést végző aktivistáknak valamint 14 cédulát (vagy többet) adott át a MIÉP-nek (esetleg nem a cédulát, csak a cédula adattartalmát). A legutolsó balhé az, hogy a jogorvoslatok elhúzódására hivatkozva a Választás Iroda  nem küldte ki a szavazólapokat a külföldön (ha jól tudom Dublin, Rabat és New York) szavazni szándékozó 3 fő adott nagykövetségére. Különben nem is értem miért kell ilyen nagyfeneket keríteni a külföldön élők szavazatai miatt, egyszerűbb megoldás volna, ha ilyen időközi vagy önkormányzati választáson nem szavazhatnának, az EU parlamenti választásokon meg a népszavazáson viszont meg már elég jó kilakított gyakorlat van. A "rendes" országgyűlési választásokon én nem engedném őket szavaztatni egyéni választókörzetekre, listán meg szavazhatnának arra a megyei listára amelyiknél a legkevesebb szavazatszámmal lehet hozzájutni egy mandátumhoz (jelenleg ez Nógrád megye). Így egy szavazólappal akár szavazhatnának az itthoni választási napon is (a amerikai földrészen meg szombaton), az a 1500-2500 szavazat csak hazaérne keddre-szerdára.

Többen is bírálják napjainkban a kopogtató cédula rendszerét, ennek ellenére szerintem még mindig jobb, mint a sokak által javasolt kauciós rendszer. A 300-400 ezer Ft-os kauciók sem tartanának vissza szélhámos és kamu jelölteteket (még ha a kaució 90%-át elbuknák is), lennének olyanok, akiknek ennyi pénzt is megérne, hogy szerepeljenek a helyi TV-ben, választási gyűléseken és egyéb kampányrendezvényeken önmagamutogatás vagy akár reklám céljából. A kopogtató cédula rendszert szerintem két ponton kéne megerősíteni. Először is a szelvényre rá kéne nyomtatni gyárilag egy konkrét névre vissza nem vezethető generált 15-20 jegyű sorszámot (viszont az országgyűlésin 3-4 számjeggyel meg lehetne különböztetni a választókörzeteket) ami a fénymásolás és egyéb nyomdai maszek utángyártás ellen már jól védene, másrészt azok a pártok (vagy azok valamelyikével közösen indulók)   amelyek a legutóbbi országgyűlési választáson 15%-t szereztek és legalább 40 fős frakcióval rendelkeznek a parlamentben, nem gyűjhetnének kopogtató cédulát (jelöltjüket a cédulagyűjtési határidő utolsó 2 napjának egyikén kéne bejelenteniük) így a különböző pártok közötti szelvényekkel való csencselés és umbulda elmaradna.

A fentebbi sajnálatos események miatt a jelöltek és programjuk bemutatására nem is maradt idő (kár, hogy ez a kampány nem erről szólt). Már korábban felraktam (nehogy kampánycsendsértéssel vádoljanak meg) ezen weblap nyitóoldalára  előzetesen az alábbi tippem:
Fidesz (Bácskai János) 42%, MSZP (Bánsághi Tamás)37%, SZDSZ (John Emese) 9%, Jobbik (Szegedi Csanád) 8%, Humanista Párt (Várady Tibor) 3%, MKMP (Paulik Péter István) 1% 

Szóval ez egy tipp, amelyet az előző választások eredményének általam történő lefordítása valamint a közvéleménykutatások kombinációjából áll össze. A körzet specifikuma, hogy ez Budapest egyik legerősebb körzete a szabaddemokraták számára. A 2006 évi önkormányzati választásokon ezekben a szavazókörökben a fővárosi listára adott szavazatok szerint az SZDSZ 17,8%-ot kapott, az MSZP 26,7%-ot, a Fidesz 45%-ot.

Végül emlékeztőként a 2006-os országgyűlési választások első fordulójának eredménye:

Választópolgárok száma összesen 31 746 fő
Érvényes szavazatok száma 21 624 szavazat  (68,12%)
Dr. Gegesy Ferenc SZDSZ 4 859 szavazat 22,47%

Dr. Kökény Mihály MSZP 7 514 szavazat 34,75%
Székely Péter MUNKÁSPÁRT 153 szavazat 0,71%
Szilassy Gábor Cézár MDF 754 szavazat 3,49%
Zombory Miklós FIDESZ-KDNP 8 344 szavazat 38,59%

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

alacsony részvétel

(szerkesztő, 2009.01.11 13:25)

13 órakor csak 13% volt a részvételi arány, szerintem estére 24-25% várható.