Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vidéki körzetek, ahol szoros küzdelem várható

2014.04.01

Megjegyzés: az u.n. Összefogás illetve Kormányváltók néven emlegetett ötösfogatot röviden MSZP-nek írom, pusztán technikai-gépelési okokból. Akiket ez zavar, azoktól elnézést kérek.

Csongrád-1-Szeged:
tipp: MSZP (Szabó Sándor) 41% - Fidesz (Bohács Zsolt) 37% - Jobbik 14%
Ez az MSZP legbiztosabb vidéki körzete, a múltkor Botkáé volt, aki az önkormányzatit is behúzta, egyedüli "nemfideszes" polgármester lett így a megyeszékhelyek közül. 

Csongrád-2-Szeged:
tipp: Fidesz (B.Nagy László) 41% - MSZP (Némethné Bátyai Edina) 35% - Jobbik 14%

Szegeden a körzeteket úgy alakította át a Fidesz, hogy csinált egy baloldali és egy jobboldali körzetet (jó itt az X is jegyében), amelyek között előjelhelyesen akár 9-10% különbség is lehet. Aki látta a szegedi körzeteket térképen, az el is csodálkozhat azok amorf alakján.

Baranya-1-Pécs:
tipp: Fidesz (Csizi Péter) 37% - MSZP (Tóth Bertalan) 36% - Jobbik 15%

Szeged-Miskolc-Pécs több választáson keresztül is az MSZP húzóvárosai voltak. Ezek közül Pécsen kapta a legnagyobb zakót az MSZP 2010-ben. Kérdéses, hogy talpra tud-e állni. Viszont megkapták azt az esélyt, hogy szinte közel egyforma erősségű körzeteket alakítottak ki a Mecsekalján.

Baranya-2-Pécs, Komló:
tipp: MSZP (Szakács László) 37% - Fidesz (Hoppál Péter) 36% - Jobbik 17%

Két okból is kikaphat a Fidesz: egyrészt a korkedvezményes nyugdíjak átalakítása illetve a bányásznyugdíjak megadóztatása miatt, másrészt Hoppál Péternek az utóbbi két évben egy gyakran negatívnak látszó szerepet kellett betöltenie Fidesz szóvivőként.

BAZ-1-Miskolc(keleti rész):
tipp: Fidesz (Csöbör Katalin) 34% - MSZP (Nagy-Korsa Judit) 33% - Jobbik (Badány Lajos) 26%

Miskolc az Miskolc, az MSZP mindig eséllyel indul, de 2009-től a Jobbikkal kiegészülve igazi hárompólúsúvá vált a város. Egy-két falu elkerült Csöbör korábbi körzetéből és a Jobbik is megerősödött Felsőzsolcán a 2010-es árviz és az önkormányzati választás után. A mindig labilis Avasi lakótelep is ebben a körzetben van.

BAZ-2-Miskolc(nyugati rész):
tipp: Fidesz (Sebestyén László) 33% - MSZP (Varga László) 33% - Jobbik (Pakusza Zoltán) 28%

Sokan azt gondolják, hogy Sebestyénnek jóval kevesebb esélye van, mint az 1-es vk-ben induló Fidesz-jelöltnek, egyrészről azért, mert a másikban Együtt-PM-es képviseli az Összefogást, így akkor az MSZP itt jobban fog kampányolni és több pénzből, másrészről sokan nem tudják, hogy a választó körzethez idecsoportosíttak 4 falut és Sajóbábonyt a régi sajószentpéteri körzetből (pl.a Fideszes szempontból gyakran langyos Répáshuta helyett) és még 2 topmiskolci szavazókört Miskolc-Tapolcáról.

BAZ-3-Ózd (és Putnok):
tipp: Fidesz (Riz Gábor) 32% - Jobbik (Egyed Zsolt) 31% - MSZP (Nyakó István) 31%

Már a 2010-es országgyűlésin is a Jobbik topkörzete volt Ózd, de akkor a vártnál simábban kaptak ki a Fidesztől. Most is lehetne topkörzet, de hát volt egy Szegedi Csanád ügy, és a 2010-es induló (Kisgergely András) kizárása. Viszont ő is indul a Magyar Hajnal / Nemzeti Forradalmi Párt színeiben, vagyis a belső harc tovább tart a Miskolcról odavezényelt jobbikosok ellen. Nem írnám le a szocialista Nyakó Istvánt és kampánytevékenységét sem (volt szerencsém korábban egy ellene induló jelölt kampányfőnöke lenni).

BAZ-4-Sajószentpéter, Kazincbarcika, Edelény:
tipp: Fidesz (Demeter Zoltán) 33% - MSZP (Klimon István) 31% - Jobbik (Miklós Árpád) 30%

Ez egy nagyon érdekes körzet, 2006-ig Barcikán 55-60%-okkal nyeregetett az MSZP, míg a jobboldali edelényi körzetekből olyan faluk kerültek át most az ózdi körzetbe, ahol 90-ben az MSZP nulla szavazatot is kapott (Bódvaszilas, Szinpetri és Aggtelek könyéke) vagy ahol még 2003-ban sem volt mobiltelefon térerő. Miklós Árpádnak viszont jól jött az átalakítás, mert a korábbi péteri körzetéhez hozzájött a 2010-es edelényi körzete. Kérdés, hogy mit fog viszonzásként kapni Molnár Oszkár korábbi támogatóitól. A Fidesznek csak egyetlen ellenfele lehet, az emberhiánya. Korábban sem voltak sokan a péteri körzetben, de most a Molnár Oszkárral távozók is gyengítik őket.

BAZ-6-Tiszaújváros, Szerencs:
tipp: Fidesz (Mengyi Roland) 35% - Jobbik (Balla Gergő) 32% - MSZP (Pap Zsolt) 28%

Érdekes kampányt láthatunk ebben a körzetben, a Megyei Közgyűlés fideszes elnöke maximálisan kihasználja a Facebookot kampányra, míg Balla Gergő egyáltalán nem. Mégis az utóbbinak miért adok ekkora esélyt? Mert olyan települések kerültek ebbe a körzetbe (Szikszó, Onga, Bekecs, Legyesbénye) ahol a Jobbik már 2009-2010-ben is 47%-okat hasított, valamint jelentős a cigány lakosság, az uzsora, a szegénység és az utazási probléma. Nem tudjuk mi mehet a falvakban, ki mit gondol, ezt a vidéket nehezen érik el a közvéleménykutatók. Ha a Jobbik országosan eléri a 20%-ot, akkor itt komoly esélye van.

Heves-1-Eger (és Füzesabony):
tipp:  Fidesz (Nyitrai Zsolt) 38% - MSZP (Szalóczy Géza) 31% - Jobbik (Mirkóczki Ádám) 27%

A 90-es években Egerben volt a legtöbb feketeöltözetű fiatal. Egyrészük az alternatív/underground vonalat követte, másrészük Nagy-Magyarország pólót vagy matricát hordott. S még voltak az egykoron Solt Ottíla által megvédett szkínhedek. Ezek a fiatalok mára felnőttek, szavazók lettek, még ha nem is járnak már a MÁS-klubba. Az MSZP-nek ritkább lesz a győzelme mostanában, mint az elmúlt 20 évben.

Heves-2-Gyöngyös:
tipp: Fidesz (Horváth László) 34% - Jobbik (Vona Gábor) 31% - MSZP (Sós Tamás) 30%

Papíron ez a körzet egyforma volna az egrivel, de hát itt indul a Jobbik elnöke. Kicsit túl nagy figyelem is összpontosül ide. Sajnálatos, hogy egy-két "intelligencia bajnok" troll miatt deaktiválni kellett Horváth László facebook profilját. Ha a diplomabotrányba keveredett Sós Tamás szocialista hívei elhiszik, hogy nem nyerhetnek és átszavaznak Vonára, akkor lehet meglepetés.

Heves-3-Hatvan, Heves:
tipp: Jobbik (Sneider Tamás) 33% - Fidesz (Szabó Zsolt) 31% - MSZP (Korózs Lajos) 31%

Ha itt nem nyer a Jobbik, akkor sehol sem az országban. Az lehet, hogy számszakilag többet kapnak Mezőkövesden, de az ott semmire sem elég Tállai András ellen. Itt minden adott: két jobbikerős körzetet raktak össze, áthúzhat a szomszédos Vona körzet kampánya, kevésbé népszerű Fidesz-jelölt az ellenfél. A baloldalon is nagyon készülnek, mert 2006-ban az egyik körzetben 60%-ot, a másikban 51-et kaptak, csak az a kérdés, hogy ezekből már mennyi van a Jobbiknál.

Nógrád-1-Salgótarján (és Pásztó)
tipp: Fidesz (Becsó Zsolt) 33% - MSZP (Boldvai László) 32% - Jobbik (Kutas József) 24%

Brrr... 24 jelölt, és nem is akármilyenek, pl. Seres Mária kitől fog elvenni és mennyit? Még az is lehet, hogy 31%-al is el lehet vinni a körzetet. Bár az MSZP március 30-án nyert egy időközit Salgótarjánban nem túl meggyőző fölénnyel, de hát egy őskövülettel elhitetni a megújulást...

Komárom-2-Esztergom:
tipp: Fidesz (Völner Pál) 39% - MSZP (Vadai Ágnes) 35% - Jobbik 19%

Itt is egy rossz jelölt választás. Baloldalon nem használták ki a történelmi lehetőséget az évekig tartó Fidesz-Tétényi Éva szembenállásból. Szerintem nem lett volna szabad egy militáns DK-jelöltet indítani, a korábban Szolnok megyében induló Vadai Ágnes személyében. A kampánya is kissé alpári volt.

Komárom-1-Tatabánya (és Tata):
tipp: Fidesz (Bencsik János) 38% - MSZP (Lukács Zoltán) 37% - Jobbik 15%

A Fidesz belső viszonyainak perifériáján lévő Bencsik János csak az országos lista 74.helyét kapta meg, míg szocialista ellenfele a 11.helyet. Az MSZP-sek a kétharmad elleni küzdelemben biztosan kalkulálnak a körzettel, de a tatai körzettel egyesítés (és a vidéki szavazatok) megmentheti Bencsik János politikai karrierjét.

Komárom-3-Kisbér, Oroszlány, Komárom:
tipp: Fidesz (Czunyiné Dr. Bertalan Judit) 39% - MSZP (Székely Antal) 37% - Jobbik 16%

Korábban Keleti György 60%-ot is hasított itt a szociknak. Hasonló esélyű körzet, mint a tatabányai vagy a pécsi 2-es, vagyis a bányásznyugdíjak is dönthetnek.

Fejér-1-Székesfehérvár:
tipp: Fidesz (Vargha Tamás) 40% - MSZP (Márton Roland) 36% - Jobbik 17%

Azon kevés körzetek egyike, ahol ugyanaz a Fideszes és MSZP-es jelölt néz farkasszemet egymással, mint 2010-ben. De immár nagyobb fehérvári körzetben. Akkor kb. 50:23 volt. Bár némi LMP-s szavazat átkerülhet a fehérvári 10%-ból, a győztes és a dal ugyanaz marad.

Fejér-4-Dunaújváros (és Ercsi):
tipp: MSZP (Magyar András) 35% - Fidesz (Galambos Dénes) 35% - Jobbik (Pintér Tamás) 21%

A szocik itt is az LMP-s szavazatok visszahódításával kalkulálnak és az időközi választásokon is régi hagyományukhoz illően szerepeltek. A Jobbik is reménykedik itt és a szomszédos sárbogárdi 5-ös körzetben, de szerintem alaptalanul.

Pest megye-8-Szigetszentmiklós, Százhalombatta:
tipp: Fidesz (Bóna Zoltán) 36% - MSZP (Kuncze Gábor) 35% - Jobbik 19%

Ha nem az SZDSZ volt elnöke indulna DK-s színekben (aki korábban négyszer is győzött Szigetszentmiklóson, amivel csúcstartó a magyar választások történetében), akkor sokkal simább lenne a Fidesz számára.

Jász-Nagykun-Szolnok -2- Jászberény:
tipp: Fidesz (Pócs János) 36% - MSZP (Szekeres Imre) 29% - Jobbik (Budai Lóránt) 28%

A körzetátalakítás után egy tiszta jászsági vk. jött létre. Szekeres nagy név, már többször nyert, de többször ki is kapott a Fidesztől. A Jobbikot itt is belső harcok gyötrik, pedig szociológialag ez majdnem egy borsodi vagy hevesi körzet.

Jász-Nagykun-Szolnok- 1- Szolnok:
tipp: Fidesz (Bene Ildikó) 38% - MSZP (Iváncsik Imre) 31% - Jobbik (Baráth Zsolt) 25%

Szocialista körökben nagyon bíznak ebben a körzetben és a Széchenyi lakótelepben, de szerintem nem jutnak többre mint Egerben, ez ahhoz hasonló körzet. A Jobbiknál itt is Ózd és Jászberény szindróma áll fenn.

Jász-Nagykun-Szolnok- 4 - Törökszentmiklós:
tipp: Fidesz (Boldog István) 36% - Jobbik (Csányi Tamás) 30% - MSZP (Rózsa Endre) 28%

Végre a 22ezres Törökszentmiklós lett a Délkelet-Szolnok megyei térség választási központja. Nem sok információm van a körzetből, tisztán papírból számoltam.

Békés-4-Orosháza (és Mezőkovácsháza):
tipp: Fidesz (Simonka György) 38% - MSZP (Varga Zoltán) 31% - Jobbik (Jámbor Nándor) 23%

A szocialisták nehezen fogják elviselni, ha Békés megyében nem lesz győzelmük. Szigetváriék, a Haza és Haladás, a Republikon és az Index is nekik "ígérte" ezt a körzetet.

Szabolcs-1-Nyíregyháza:
tipp: Fidesz (Petneházy Szabolcs Attila) 36% - MSZP (Jeszenszki András) 32% - Jobbik (Balczó Zoltán) 24%
22 jelölt és micsoda nevek? Makula Gábor és Makula Andrásné (ÚDP, UMP vagy copy paste?), TBP és Kalózpárti jelölt, Kádár János, Szepessy (Összefogás) Zsolt, Együtt2014 jelölt és dyslexia próba. Gulyás-party is biztos lesz

Szabolcs-2-Nyíregyháza, Tiszavasvári:
tipp: Fidesz (Vinnai Győző) 34% - Jobbik (Gyüre Csaba) 33% - MSZP (Juhász Ferenc) 28%

A Jobbik már kétszer is megnyerte a Tiszavasvári polgármester-választást, ezért deklarált célja a győzelem. Nem lesz könnyű dolga, mert Nyíregyházán nem álltak olyan jól 2010-ben. A volt szocialista hadügyminiszter Juhász Ferenc már többször is indult itt, nem először fog kikapni, szerintem csak az országos listás 50. hely miatt vállalta el, ami kezd egyre neccesebbé válni.

Szabolcs-3-Kisvárda:
Tipp: Fidesz (Seszták Miklós) 38% - Jobbik (Földi István) 31% - MSZP (Legény Zsolt) 24%

Több közvéleménykutató megjegyezte mostanában, hogy a Jobbik Szabolcs-Szatmárban erősödött meg a legjobban, az Index be is tippelte nekik esélyesként a mátészalkai körzetet. Jobbikos körökben a 4-es vásárosnaményiben várják a tuzséri polgármester-választás folytatását. Én számolgattam, de ezektől a kisvárdai is esélyesebb, de ez is az erőltetett kategória.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

A HírTV kedvence

(Érdeklődő, 2014.04.04 14:28)

AZ exfideszes Helmeczy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye 6.vk. Nagykálló körzetben bekavarhat?

Re: A HírTV kedvence

(szerkesztő, 2014.04.06 14:55)

De, csak nehéz kalkulálni. Ismerem az Összefogás Megyénkért Egyesület szavazószerző képességét, de a Fidesz abban a körzetben nem tud 38% alá menni, annyira meg nem lehet felhozni az MSZP-t a 2010-es 13%-áról, szerintem. A Jobbik is elérhet itt 28%-ot.