Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.04.09

MSZP-s és Jobbikos álmodozások és remények

Elsőként a Szabolcs-Szatmári 3.sz.vk-el kezdeném, amelynek székhelye Tiszavasvári, de ide tartozik a 17 településen belül országosan ismertebb Rakamaz és Tiszalök is. A Jobbik állítólag itt 7-8 ezer kopogtatócédulát gyűjtött, de az EP választáson is jól szerepelt, mivel 27,27%-ot kapott. Jelöltjük Császár József, aki korábban Fideszes volt. A Fidesz-KDNP jelöltje Karakó László, aki megpróbálja megvédeni a Fidesz EP választási 43,92%-át. A körzet jelenlegi országgyűlési képviselője Juhász Ferenc, neki a uniós választás 13,71%-a után nem sok esélye van. Itt indul az MDF színeiben a megyében népszerű, de országosan közutált Helmeczy László ügyvéd is.

A Jobbik kettes számú opciója a korábban részletezett 11 körzeten kívül, a B-A-Z megyei 11.sz.vk. Tiszaújvárosi székhellyel, jelöltjük Balla Gergő. A 32 településes körzet nagyobb telpülései közé tartozik még Mezőcsát és Tiszalúc. Itt indul saját lakhelyén a villanykerítéses Szoboszlai Barna bácsi, az Összefogás Párt miniszterelnökjelöltje. A Fidesz-KDNP  jelöltje a body-building közismert  hazai alakja  Mengyi Roland. AZ MSZP újboli jelöltje Kovács Tibor, aki jelenleg az Országggyűlésben frakcióvezető-helyettes, Indul itt még MSZDP-s és Munkáspártit jelölt is, esélyük annyi mint Barna bácsinak. Az EP választáson a Fidesz 45,05%-ot, a Jobbik 25,01%-ot, az MSZP 19,50%-ot ért le a körzetben.

Jobbikos körökben nagy reményeket fűznek a Békes megyei 5.sz. vk-hez, melynek székhelye Szarvas, második legnagyobb települése Gyomaendrőd. Itt a Jobbik jelöltje Samu Tamás Gergő 22,7%-os hátrányból szeretné befogni Domokos Lászlót a Fidesz jelöltjét. A körzet harmadik jelöltje az MSZP-s Földesi Zoltán.

Ha papíron nem is esélyes, csak a személye miatt lehetőség, hogy Vona Gábor a Jobbik elnöke 28%-os hátrányból vegye üldözőbe Gyöngyösön a Heves megyei 3.sz.vk-ben Fideszes ellenfelét Balázs Józsefet.

A szomszédos hatvani körzethez (Heves megye 4.sz.vk.) nem csak a Jobbik, hanem az MSZP is fűz reményeket. Hiszen a hatvani polgármester Érsek Zsolt 2006-ban 60,84%-al nyert az első fordulóban. Viszont az EP választás eredménye 46,82% Fidesz, 23,56% Jobbik és 20,41% MSZP volt. A Jobbik jelöltje ebben a körzetben Nyujtó Zsolt, míg a Fideszé Szabó Zsolt. Van még egy jelölt, az LMP-s Püspöki Gábor.

Papíron tök hasonlóak a hatvani körzethez az esélyek a B-A-Z megyei 3.sz.vk-ben amely miskolci székhelyű, de három kisebb település is hozzá tartozik. A körzet nagy része, a miskolci Avasi-lakótelep. Az EP választáson a Fidesz simán nyert 46,18-al (jelöltje ismét a KDNP-s Nagy Kálmán) , a Jobbik lett a második 23,06-al míg az MSZP csak kerek 20%-ot ért el. A Jobbik (jelöltje a fiatal Szabó Attila) most állítólag több kopogtatócédulát gyűjtött ebben a körzetben (kb. 8-9ezret) mint a Fidesz, de az MSZP-s polgármestert Káli Sándort sem lehet leírni, mivel többször is bebizonyította, hogy tud 14% pluszt hozni az MSZP országos átlagához. A körzet negyedik jelöltje az LMP országos listáján 4.helyen szereplő Mile Lajos, aki már korábban az MDF színeiben volt országgyűlési képviselő.

A tisztán MSZP-Fidesz párharcokra rátérve első helyen Tatabányát (Komárom-Esztergom megye 1.sz.vk.) említem. Mivel már korábban megtippeltem, hogy Komárom megye lesz az MSZP legerősebbb megyéje az országban, itt van némi sanszuk. Habár most új jelöltet, Kilián Gázát indítják a helyzetük nem reménytelen Bencsik Jánossal a Fidesz*KDNP jelöltjével szemben, mivel az EP választáson csak 19,1%-al meradtak le, de mellettük szól a szocialista iparváros jelleg és a 94 óta tartó fölényes győzelmek.

Szintén csak a személye miatt van esélye Bottka Lászlónak a szegedi polgármesternek Csongrád megyei 3.sz. vk.-ben, melynek székhelye Szeged, de hozzá tartozik 4 falu is. Az EP választáson a Fidesz (melynek mostani jelöltje Bohács Zsolt) 51,93%-ot kapott, míg az MSZP csak 22,52%-ot, de ne írjuk le Bottka Lászlót, mert még a miskolci polgármesterhez hasonlóan nagy küzdő, sőt népszerűbb is.

És végül a bp-i lehetséges körzetek: 3.sz.vk. Óbuda. Mind az 5 parlamentbe esélyes párt indul, az MSZP jelöltje ismét Orosz Sándor. AZ EP választáson az MSZP itt 26,46%-ot ért el míg a Fidesz 45,22%-ot. A Fidesz jelöltje Menczer Erzsébet.

Újpesten (Bp.5.sz.vk.) Csizmár Gábor (MSZP) próbálja felvenni a harcot Hollósi Antal Gábor (Fidesz-KDNP) ellen. Az EP választás 23,90 - 44,,66% volt az MSZP szemszögéből. Itt is az 5 nagyobb párt mindegyike indul.

Kőbányán (Bp.14.sz.vk.) Arató Gergely (MSZP) szeretné megtartani mandátumát György István (Fidesz-KDNP) jelölttel szemben. Az EP választás itt 25,56% - 45,49% volt. Itt csak 4 jelölt indul, az LMP nem tudta összeszedni a cédulákat.

Zuglóban (Bp.22.sz.vk.) az MSZP Vas megyei botrányairól elhíresült Tóth  Csaba a Fideszes jelölt Kulcsár József Ferenc kihívója. Az EP választás itt 27,04 - 44,22% volt. Ebben a körzetben az 5 nagyobb párt közül az MDF nem tufta összeszedni a kopogtatókat, így csak négy jelölt indul.  

Budapest 26.sz.választókörzetében  (melynek kb. fele része a XVIII.kerületben, másik fel  a X..kerületben van)  csak 3 legnagyobb párt jelöltje indul Simon Gábor MSZP-s választmányi elnök próbálja megvédeni mandátumát Kucsák László Fidesz-KDNP jelölttel szemben. Az EP választás itt 24,52 - 46,70% volt az MSZP szemszögéből.

 

Tisztelt olvasóim, kérem, hogy aki bármilyen részeredményt tud a fentebbi körzetekből, az kérem írja be vasárnap este kommentbe!
A Bp-i 31.sz. vk. részeredményeit viszont a csepeli posztomba várom:
/cikkek/2010-es-orszaggyulesi-valasztas/budapest-30_sz_vk_

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Misklc 3.vk.Avas 56%feldolgozottságnál

szerkesztő, 2010.04.11 22:29

Fidesz 40,69%
MSZP 29,06%
Jobbik 24,23%
LMP 6,03%

tiszaújvárosi részeredmény

szerkesztő, 2010.04.11 22:18

Fidesz 43%
Jobbik 32%
MSZP 20%